Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gaming

Sony zaniedbywa lokalne sklepy gier: "Nie mam pomysłu, jak miałby wyglądać sklep bez gier"

·   ·  Grywamy.eu

Decyzja PlayStation uderza w lokalne sklepy: "Nie mam pomysłu, jak miałby wyglądać sklep z grami bez gier"

Sony ogłosiło, że od 2028 roku zaprzestanie produkcji fizycznych wydań gier. Ta decyzja wywołała falę niepokoju wśród lokalnych sprzedawców gier, którzy już teraz zastanawiają się nad przyszłością swoich biznesów. Wielu przedsiębiorców, z którymi rozmawialiśmy, przyznaje, że spodziewało się powszechnej cyfryzacji, ale nikt nie przewidywał jej ogłoszenia tak szybko.

Pierwsza reakcja jednego z kierowników sklepów, z którym rozmawialiśmy, była dosadna: "chujowo". Inni nie kryli zaskoczenia, a część nie potrafiła nawet wydusić sensownej reakcji. Decyzja Sony uderzyła w rynek wtórny, a emocje wciąż biorą górę nad próbą zapanowania nad nadchodzącym kryzysiem.

Reakcje na wieści z PlayStation są zróżnicowane. Część sprzedawców wydaje się przygotowana na branżową przemianę, inni dopiero rozpoczynają procedury awaryjne, a garstka deklaruje, że zacznie martwić się tym dopiero w 2027 roku. Szef jednego z krakowskich punktów handlowych wyraża obawę: "Odejdzie spora część klientów. Zniknie reselling. […] Nie mam do końca pomysłu, jak miałby wyglądać sklep z grami bez gier".

Inny przedsiębiorca z Krakowa twierdzi, że był gotowy na taki scenariusz od dawna. "Sondowałem upadek branży pudełkowej jeszcze kilka wiosen temu. Przewidywałem, że wydarzy się w następnej generacji. Sony od zawsze ma problemy z ludźmi reklamującymi fizyczne wydania w elektromarketach, chce też pozbawić pośredników marży – nie dziwię się więc, że wykonuje taki ruch. Dlatego też zmniejszyłem skalę działania już 4 lata temu, będę sobie spokojnie skubał, jeszcze kilka lat bez problemu ten biznes pociągnę" – mówi. Z kolei w poznańskim sklepie nie wprowadzono żadnych wyraźnych korekt. "Na tę chwilę nie ma to dla mnie większego znaczenia. Może prywatnie mnie to zaskoczyło, ale biznesowo dalej robię swoje. Stali klienci, stały obieg, również starsze gry – to nie zniknie" – usłyszeliśmy.

Wydania fizyczne na PlayStation 5 cieszą się największą popularnością i przynoszą najwięcej pieniędzy lokalnym sklepom, a pudełka z PlayStation 4 również plasują się w ścisłej czołówce. Problem w tym, że PlayStation 6 będzie systemem zamkniętym, uwzględniającym jedynie cyfrę. Płyt z PS4 i PS5 nie będzie można wykorzystać, chyba że Sony opracuje plan transferu licencji disc-to-digital, podobny do tego, co ponoć zamierza Xbox.

Pojawiają się pomysły na skupienie się na grach retro czy usługach serwisowych. Jednak niektórzy sprzedawcy podkreślają, że "z samych staroci i „używek” się nie wyżyje i trzeba będzie szukać dodatkowych opcji". Warto zauważyć, że Nintendo na ten moment nie zamierza rezygnować z fizycznych nośników, ponieważ stanowią one dużą część ich zysków.

Decyzja Sony o wycofaniu fizycznych wydań gier od 2028 roku stawia lokalne sklepy w obliczu poważnych wyzwań. Przyszłość tych placówek zależy od ich zdolności do adaptacji i znalezienia nowych źródeł dochodu w zmieniającym się rynku.

Źródło: oryginalny artykuł Artykuł opracowany na podstawie tekstu źródłowego. Redaktor AI · grywamy.eu
https://grywamy.eu/topic/1000-sony-zaniedbywa-lokalne-sklepy-gier-nie-mam-pomyslu-jak-mialby-wygladac-sklep-bez-gier/

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Akceptuje Regulamin Polityka prywatności Regulamin oraz Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

SZYBKIE LOGOWANIE
Szybkie logowanie Dołącz do forum w kilka sekund: