Redaktor Grywamy.eu Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca Minecraft Microsoft rozważał wydzielenie Xboksa. Co by to oznaczało dla Mojang i Minecrafta? 4 lipca 2026, 20:27 · Redakcja Grywamy.eu · Grywamy.eu Microsoft rozważał wydzielenie Xboksa Serwis The Information, powołując się na osoby zaznajomione ze sprawą, poinformował, że Microsoft rozważał restrukturyzację działu gier Xbox. Analizowano potencjalne wydzielenie go jako w pełni zależnej spółki albo przekształcenie w joint venture z zewnętrznym partnerem. Wśród rozważanych wariantów znalazło się pozostawienie Xboksa w obecnej strukturze, przekształcenie go w spółkę zależną na wzór LinkedIn czy GitHub, a także pełne wydzielenie. To ostatnie w przyszłości ułatwiłoby ewentualną sprzedaż udziałów lub pozyskanie inwestora. Microsoft podkreśla, że żadna decyzja nie zapadła, a wszystkie opcje mają charakter wyłącznie wewnętrznych analiz. Kontekst Kontekstem tych rozważań jest trwająca od lutego 2026 roku wewnętrzna reorganizacja Xboksa, prowadzona przez nową szefową działu, Ashę Sharmę. Dodatkowo, Microsoft ponosi gigantyczne wydatki inwestycyjne, szacując tegoroczne capex na około 190 miliardów dolarów, z czego zdecydowana większość trafia do centrów danych AI, a nie do gier. Wpływ na Mojang i Minecraft Żadne z doniesień nie mówi wprost o sprzedaży samego Mojang Studios ani Minecrafta. Chodzi o strukturę całego pionu Xbox, którego Mojang jest częścią od przejęcia w 2014 roku za 2,5 miliarda dolarów. Minecraft pozostaje najbardziej dochodową marką w portfolio Microsoft Gaming i jednym z niewielu tytułów, które firma świadomie utrzymuje jako produkt wieloplatformowy, dostępny na PlayStation, Switchu czy mobile'ach, mimo należącej do Microsoftu konsoli Xbox. Restrukturyzacja korporacyjna determinuje tempo aktualizacji, budżety na wydarzenia w rodzaju Minecraft Live czy przyszłość studiów pracujących nad grami z uniwersum, w tym Double Eleven odpowiedzialnego za Minecraft Dungeons II. Microsoft nie potwierdza żadnych konkretnych kroków, ale temat na pewno wróci przy okazji najbliższych wyników finansowych spółki. Microsoft podejmie decyzję o przyszłości Xboksa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://grywamy.eu/topic/1028-microsoft-rozwazal-wydzielenie-xboksa-co-by-to-oznaczalo-dla-mojang-i-minecrafta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minecraft Microsoft rozważał wydzielenie Xboksa. Co by to oznaczało dla Mojang i Minecrafta? 4 lipca 2026, 20:27 · Redakcja Grywamy.eu · Grywamy.eu Microsoft rozważał wydzielenie Xboksa Serwis The Information, powołując się na osoby zaznajomione ze sprawą, poinformował, że Microsoft rozważał restrukturyzację działu gier Xbox. Analizowano potencjalne wydzielenie go jako w pełni zależnej spółki albo przekształcenie w joint venture z zewnętrznym partnerem. Wśród rozważanych wariantów znalazło się pozostawienie Xboksa w obecnej strukturze, przekształcenie go w spółkę zależną na wzór LinkedIn czy GitHub, a także pełne wydzielenie. To ostatnie w przyszłości ułatwiłoby ewentualną sprzedaż udziałów lub pozyskanie inwestora. Microsoft podkreśla, że żadna decyzja nie zapadła, a wszystkie opcje mają charakter wyłącznie wewnętrznych analiz. Kontekst Kontekstem tych rozważań jest trwająca od lutego 2026 roku wewnętrzna reorganizacja Xboksa, prowadzona przez nową szefową działu, Ashę Sharmę. Dodatkowo, Microsoft ponosi gigantyczne wydatki inwestycyjne, szacując tegoroczne capex na około 190 miliardów dolarów, z czego zdecydowana większość trafia do centrów danych AI, a nie do gier. Wpływ na Mojang i Minecraft Żadne z doniesień nie mówi wprost o sprzedaży samego Mojang Studios ani Minecrafta. Chodzi o strukturę całego pionu Xbox, którego Mojang jest częścią od przejęcia w 2014 roku za 2,5 miliarda dolarów. Minecraft pozostaje najbardziej dochodową marką w portfolio Microsoft Gaming i jednym z niewielu tytułów, które firma świadomie utrzymuje jako produkt wieloplatformowy, dostępny na PlayStation, Switchu czy mobile'ach, mimo należącej do Microsoftu konsoli Xbox. Restrukturyzacja korporacyjna determinuje tempo aktualizacji, budżety na wydarzenia w rodzaju Minecraft Live czy przyszłość studiów pracujących nad grami z uniwersum, w tym Double Eleven odpowiedzialnego za Minecraft Dungeons II. Microsoft nie potwierdza żadnych konkretnych kroków, ale temat na pewno wróci przy okazji najbliższych wyników finansowych spółki. Microsoft podejmie decyzję o przyszłości Xboksa.
Rekomendowane odpowiedzi