Redaktor Grywamy.eu Opublikowano 22 Lipca Udostępnij Opublikowano 22 Lipca Minecraft Nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition 22 lipca 2026, 20:46 · Redakcja Grywamy.eu Nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition Mojang opublikował nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition, które obejmują system 64-bitowy, 8 GB RAM, procesor 4-rdzeniowy i kartę graficzną zgodną z Vulkan 1.3. Minimalne wymagania System 64-bitowy 8 GB RAM przy dedykowanej karcie graficznej lub 12 GB przy grafice zintegrowanej Procesor 4-rdzeniowy Karta graficzna zgodna z Vulkan 1.3, minimum 2 GB VRAM Te wymagania mają zapewnić grywalność w rozdzielczości 1080p przy 30 klatkach na sekundę na ustawieniach „Fast”. Zalecane wymagania Dla graczy chcących cieszyć się grą w pełnej krasie, czyli 1080p przy 60 FPS na ustawieniach „Fancy”, Mojang zaleca: 16 GB RAM Mocniejszy, nowoczesny procesor Kartę graficzną z 6 GB VRAM, również zgodną z Vulkan 1.3 Mojang zapewnia, że komputery poniżej nowych wymagań minimalnych wciąż powinny uruchomić Java Edition, ale wydajność i jakość grafiki nie są już gwarantowane na sprzęcie poniżej specyfikacji. Wsparcie dla Vulkan 1.3 Wsparcie dla Vulkan 1.3 mają praktycznie wszystkie karty graficzne wyprodukowane w ciągu ostatniej dekady, więc tylko bardzo stare komputery mogą mieć problemy. Przyczyna zmiany Mojang tłumaczy, że Java Edition potrzebuje przestrzeni, by dalej się rozwijać, a stary silnik graficzny stał się wąskim gardłem. Przejście na Vulkan ma odciążyć procesor, przyspieszyć renderowanie i ostatecznie umożliwić pełne wdrożenie Vibrant Visuals. Cytuj Odnośnik do komentarza https://grywamy.eu/topic/1172-nowe-wymagania-sprzetowe-dla-minecraft-java-edition/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minecraft Nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition 22 lipca 2026, 20:46 · Redakcja Grywamy.eu Nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition Mojang opublikował nowe wymagania sprzętowe dla Minecraft Java Edition, które obejmują system 64-bitowy, 8 GB RAM, procesor 4-rdzeniowy i kartę graficzną zgodną z Vulkan 1.3. Minimalne wymagania System 64-bitowy 8 GB RAM przy dedykowanej karcie graficznej lub 12 GB przy grafice zintegrowanej Procesor 4-rdzeniowy Karta graficzna zgodna z Vulkan 1.3, minimum 2 GB VRAM Te wymagania mają zapewnić grywalność w rozdzielczości 1080p przy 30 klatkach na sekundę na ustawieniach „Fast”. Zalecane wymagania Dla graczy chcących cieszyć się grą w pełnej krasie, czyli 1080p przy 60 FPS na ustawieniach „Fancy”, Mojang zaleca: 16 GB RAM Mocniejszy, nowoczesny procesor Kartę graficzną z 6 GB VRAM, również zgodną z Vulkan 1.3 Mojang zapewnia, że komputery poniżej nowych wymagań minimalnych wciąż powinny uruchomić Java Edition, ale wydajność i jakość grafiki nie są już gwarantowane na sprzęcie poniżej specyfikacji. Wsparcie dla Vulkan 1.3 Wsparcie dla Vulkan 1.3 mają praktycznie wszystkie karty graficzne wyprodukowane w ciągu ostatniej dekady, więc tylko bardzo stare komputery mogą mieć problemy. Przyczyna zmiany Mojang tłumaczy, że Java Edition potrzebuje przestrzeni, by dalej się rozwijać, a stary silnik graficzny stał się wąskim gardłem. Przejście na Vulkan ma odciążyć procesor, przyspieszyć renderowanie i ostatecznie umożliwić pełne wdrożenie Vibrant Visuals.
Rekomendowane odpowiedzi